Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zhubněte a buďte fit

Znáte to, nevejdete se do kalhot do kterých jste se před rokem vešli a trička jsou na vás upnutá. Cítíte se méně atraktivní a klesá vám sebevědomí, navíc riskujete zdravotní potíže. Nemusí to tak být, pokud nechcete.

Zhubnout není tak těžké, pokud opravdu chcete. Zázračně nápoje a pilulky na hubnutí nefungují, vše je o stravě a také o hlavě. Není nutné držet extrémní hladovky a podobné blbosti. Abychom nechodili okolo horké kaše, prozradím vám jedno velké tajemství hned na úvod. To tajemství jsou sacharidy. Ano to jsou ve většině případů důvody obezity a nadváhy, nikoli tuky. Zvyšují totiž hladinu inzulinu v krvi a to zabraňuje pálení tuků.

Pár tipů do začátku:

1) Cvičte! Samotné cvičení nestačí, ale při dietě velmi pomáhá. (3-5x týdně silový trénink + kardio) Nepoťte se s činkami, pokud nejste schopni udělat základní cviky jako klik a dřep. Necvičte, pokud máte příliš velkou nadváhu, akorát byste si ublížili. Nebojte se vyhledat odbornou pomoc.
2) Vařte si sami. Pokud to neumíte, tak se to naučte, bude se vám to hodit.
3) Mějte trpělivost, nebude to hned, ani za týden. Viditelné výsledky uvidíte zhruba po měsíci.
4) Nejezte jídla, která nepotřebujete - sladkosti, výrobky z bílé mouky, slazené nápoje, sušenky,.. Důvod proč tyto jídla jíte je ten, že do nich výrobci přidávají různá aromata, na které si navyknete a které tvoří tu "neodolatelnou chuť. Dále jsou to reklamy, které vidíte všude okolo sebe. Dokonalé vymývání mozků. Doporučuji si zjistit něco o neuromarketingu, to poznáte jak se dělá a hlavně bude dělat "kšeft". Nejezte to a za nějakou dobu už na to nebudete mít ani chuť. O nic nepřicházíte, maximálně o chemikálie (mrkněte třeba na složení nutelly). Vykašlete se jim na to a když už tak dalece budete chtít něco sladkého, tak si to udělejte sami doma a poctivě. Nepijte alkohol, a když už tak něco bez cukru (vodka, slivovice), ale snažte se mu všemožně vyhýbat, nepotřebujete ho.
5) Dopřejte si bílkoviny a zdravé  tuky. Samozřejmě s mírou. Nejezte více než 2g bílkovin na 1kg tělesné váhy, tělo si přemění nadbytečné bílkoviny na sacharidy a budete tloustnout. Snězte denně alespoň 1200 kalorií. 
6) Nemusíte se bát že si spálíte svaly. Tělo nejdříve pálí sacharidy, potom jde do svalů pro glukozu, ale sval nepoškodí, dále pak glykogen a nakonec sahne po tuku. Tělo pálí svaly (tedy pojídá samo sebe) až jako poslední možnost. Další způsob jak si můžete spálit svaly je ten, že je nepoužíváte. Čím více máte v těle svalové hmoty, tím více kalorií pálíte.
7) Nepoťe se. Asi se teď divíte, ale je to tak, pocení má zanedbatelný vliv na pálení tuku. Daleko více kalorií pálíte pokud tělo vystavíte chladu, musí totiž vyprodukovat více tepla, aby si udrželo stálou teplotu a tím pádem pálí vic kalorií.
8) Nemusíte jíst 5-7 jídel denně. Bohatě stačí 2-3.
9) Snídaně není nejdůležitější jídlo dne, to je mýtus který vymyslely společnosti na výrobu cereálií. Znáte to - Bebe dobré ráno a podobné krávoviny. "Bebe v hlavě mě jebe" to jediné mě napadá. :)
10) Pokud vám zbývá shodit posledních 5kg - nehubněte. Radši naberte svaly, ten tuk spálíte stejně.
11) Jezte to co vám chutná. Necpěte se brokolicí, pokud jí nemáte rádi, jen proto že je zdravá a dietní. Je spoustu jiných dietních věcí které vám určitě budou chutnat.
12) Zjistěte si jak na tom jste. Pokud máte cukrovku nebo inzulínovou rezistenci, půjde vám hubnout pomaleji.
13) Nevzdávejte to! A pamatujte že dieta není navždy. Jedná se o 3-8 mesíců podle toho kolik chcete zhubnout.
14) Buďte konzistentní a počítejte kalorie (stačí přibližně) a spěte alespoň 6 hodin denně. (ideálně 8)
15) Pamatujte, že jste borci ať máte nadváhu nebo ne. Mějte se rádi takoví, jací jste.

Moje nejoblíbenější dietní potravina je maso. Když se řekne dieta, tak vás zamrazí v zádech a představíte si zeleninové saláty, brokolici a podobné "nechuťárny". Ne tak to není. Nemusíte jíst zeleninu, abyste zhubli. Není to sice zdravé, ale k hubnutí zeleninu nepotřebujete. Na druhou stranu zelenina může být i dobrá, pokud jí správně zpracujete a ochutíte. Uvedu zde jednoduchý a podle mě chutný recept:

Co budeme potřebovat: 

500g masa (ideálně kuřecí nebo hovězí mleté)
250g rajčat (klidně cherry pokud je máte rádi)
1-2 papriky (podle chuti)
200g sýra (ideálně eidam 45% nebo jiný tvrdý tučný sýr) *volitelné
1 cibuli
1 polévkovou lžíci sádla nebo másla
sůl
pepř *volitelné (já osobně nepepřím)

Vše nakrájejte na malé kostičky, maso na trochu větší, pokud máte mleté tak udělejte kuličky a sýr nastrouhejte. Cibulku osmahněte na tuku (vždy pod to dejte tuk, abyste z jídla vstřebali živiny) a pak vhoďte maso a nechte orestovat. Potom tam nasypejte tu zeleninu a osolte to a počkejte až to pustí šťávu, kterou pak nechte částečně vyvařit. Nakonec to zasypte sýrem a promíchejte. Ten sýr netrapte moc dlouho, aby se úplně nerozpustil. Ideálně si nechte trochu sýra stranou a posypte si to ještě na talíři. A to je celé. Když to rozdělíte napůl, máte 2 plnohodnotné porce jídla.

 

Jak už jsem psal, nejčastějším úskalím jsou právě sacharidy a proto se jim v dietě všemožně vyhýbejte. Když si dáte plechovku "coly", tak vůbec nejde o těch 200 kalorií, ale o cukr v ní obsažený, který vám zvyšuje inzulín v krvi a tím pádem nepálíte. Zkuste se držet do 50g sacharidů denně a dopřejte si tuk, abyste neměli hlad. Tuky jsou esenciální a rozhodně se po nich netloustne pokud je jíte ve správném množství. Dávejte si však pozor na tuky jako je margarín, palmový olej apod. Tyto tuky jsou nezdravé a osobně bych nedoporučil jejich kombinaci. Jako sladidlo do kafe, čaje a jiných nápojů můžete používat třeba stévii a mléko nahraďte šlehačkou (mléko si můžete občas dopřát cca 200-300ml, ale mějte na paměti že má 4.8g sacharidů na 100ml a samozřejmě pijte plnotučné). Snažte se vyhýbat sladidlům jako je aspartam, cyklamát sodný, acesulfam k,... tyto sladidla jsou nebezpečná a mohou způsobit vážné zdravotní potíže. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám a "fastfoodu". Když si občas dáte kousek pizzy tak to nevadí, ale pokud chcete burger tak si udělejte domácí a zapomeňte na McDonald kde chuť tvoří chemie. S ovocem opatrně, také má jednoduché cukry (dejte si třeba borůvky, maliny nebo jahody). Hlavně se vyhýbejte třeba banánům (jen v dietě), to že vidíte 120kg kulturistu jak si dává proteinový nápoj s banánem je sice hezké, ale tihle borci mají ve většině případů ty svaly "vysypané" a můžou si do toho proteinu dát třeba mentosky, tam je to úplně jedno. Proteinové nápoje si dávejte, jen pokud nejste schopni přijmout doporučený příjem bílkovin ze stravy a míchejte s vodou ideálně. Nesnažte se zhubnout více jak 5kg měsíčně. Sem tam si dejte "cheat day", tzn. dejte si "svíčkovou s 5 knedlíkama a zalejte to pivem". Dopřávejte si dostatek spánku a uvidíte, že se vám to povede. Já sám jsem nadváhou trpěl, měl jsem 96kg, nyní cca 72kg, takže vše co vám radím, mám na sobě odzkoušeno a přežil jsem ve zdraví. :)

Autor: Zdeněk Frantál | neděle 22.4.2018 11:03 | karma článku: 18,19 | přečteno: 549x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Mladý muž znechucený moderní společností, který se nesnaží být "IN" za každou cenu a pluje tak trochu proti proudu.

Seznam rubrik